Birou de proiectare si servicii

Certificatul Energetic obligatoriu din 20 iulie 2013

Certificatul energetic obligatoriu: Incepand cu 20 iulie, proprietarii sunt obligati sa prezinte certificatul energetic obligatoriu al cladirii atunci cand vor sa faca o tranzactie imobiliara, fie ca este vorba de o vanzare, fie de o inchiriere. „Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic obligatoriu, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Eficienta energetica a inceput sa fie un punct important adus in discutie de catre potentialii chiriasi si cumparatori de spatii de birouri, in contextul atentiei speciale acordate in ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanta ale cladirii si optimizarii acestora. De la inceputul anului si pana in prezent circa 20% din clientii nostri au ales cladiri de birouri eficiente energetic, bine izolate”, a declarat intr-un comunicat A.P., managing partner al unei companiei de consultanta imobiliara.

Certificatul energetic obligatoriu este introdus prin Legea 159/2013, publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, pentru modificarea si completarea Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Noua lege prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii. La incheierea contractului de vanzare-cumparare proprietarul are obligatia de a transmite certificatulul energetic obligatoriu, in original, noului proprietar.

De asemenea, la data inregistrarii contractului de vanzare-cumparare, respectiv de inchiriere, proprietarul are obligatia de a depune la organul fiscal competent o copie de pe certificatul energetic obligatoriu, iar originalul va ramane in posesia proprietarului. Obligativitatea introduceri pentru certificatul energetic obligatoriu trebuia sa intre in vigoare inca de la inceputul anului 2010, dar a fost amanata de mai multe ori, dupa ce notarii au sustinut ca masura va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile, iar Guvernul a apreciat ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare si ca numarul de auditori energetici este insuficient.

Certificatul Energetic Obligatoriu aici.

 

 

certificatul energetic obligatoriu Certificatul Energetic obligatoriu Certificatul Energetic obligatoriu din 20 iulie 2013 certificat energetic obligatoriu

certificatul energetic obligatoriu

Tag-uri: ,

Articole asemanatoare

Prima noastra postare

Primul articol al acestui blog, prima noastra postare – Spatiul Domestic ar trebui sa...

Lasati un comentariu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top
Telefon birou de proiectare    0722494447