Ce este mansarda din lemn?

Înainte de a prezenta despre avantajele şi dezavantajele subiectului, respectiv mansarda din lemn, este important să definim în mod corect acest spaţiu. Conform Normativului pentru proiectarea mansardelor la clădiri de locuit, mansarda reprezintă spaţiul funcţional cuprins între învelitoare şi ultimul nivel al unei clădiri, care asigură respectarea cerinţelor de siguranţă, protecţie şi confort corespunzătoare utilizării specifice (de locuire). Gasiti aici cateva proiecte de casa cu mansarda.

Pentru mulţi mansarda in general si mansarda din lemn in cazul tratat aici reprezintă o extensie a spaţiului de locuit, un loc de refugiu asociat hobby-urilor, unde pot citi, asculta muzică, pot picta sau scrie.

Ce ofera mansarda?

Daca este proiectată în mod corect şi cu simţ estetic, ea poate aduce un aport vizual plăcut oricărei locuinţe, iar la interior, un spaţiu suplimentar care poate fi amenajat după preferinţe. Într-o mansarda din lemn se pot amenaja la fel ca in orice alt spatiu de acest gen dormitoare, dressing-uri, spaţii de joacă pentru copii sau ateliere de lucru, alături de grupuri sanitare sau spaţii de depozitare în funcţie de suprafaţa disponibilă.

Este important de reţinut faptul ca suprafaţa calculate pentru mansard din lemn trebuie să ocupe o suprafata bine determinata din aria unui nivel curent. De asemenea, ca orice mansardare a unei construcţii existente, impune expertizarea tehnica în conformitate cu prevederile legale, de al cărei rezultat depinde dacă vor fi sau nu necesare consolidări. Aceasta trebuie să se finalizeze cu avizul special in conformitate cu cerintele specifice. Aici puteti gasi mai multe proiecte case din lemn.

Primul pas în vederea executiei pentru mansarda din lemn este realizarea unui plan. Cere sfatul unui specialist pentru a decide care este cea mai bună soluţie în vederea organizării spaţiului, în alegerea materialelor, a tipurilor de compartimentări precum şi a formei şi structurii acoperişului pentru mansarda din lemn. In general, se poate mansarda orice cladire daca sunt respectate conditiile legale si tehnice. Puteti cauta o colectie de proiecte case care pot fi modificate sau solicitati unui birou de arhitectura sa va analizeze posibiliatea de a mansarda o casa existenta.

Avantajele mansardei din lemn

În cazul analizat, mansarda din lemn avantajele sunt numeroase. Lemnul este un produs natural a cărui utilizare în construcţii datează încă din cele mai vechi timpuri. Progresele tehnologice au făcut ca utilizarea sa în prezent să fie mult mai avantajoasă şi mai accesibilă faţă de alte materiale de construcţie. Datorită particularităţilor sale tehnice in stilul modern, mansarda din lemn îndeplineşte fără prea multe dificultăţi nivelul de cerinţe a unui sistem modern de termoizolaţie. Acest material de construcţii asigură un climat plăcut în locuinţă.

Astfel se explică de ce construcţiile din lemn sunt atât de apreciate în ţările scandinave, în Europa Centrală şi câştigă tot mai mult teren în ţările din Europa de Est. Costurile de construcţie sunt mai mici, atât materialele cât şi manopera vor costa mai puţin, datorită gradului ridicat de prefabricare, modul uscat de construcţie şi calităţile excepţionale de izolare ale lemnului.

Conform unor studii, un strat de 6.5cm de lemn de conifere oferă aceeaşi termoizolaţie ca 40cm de cărămidă plină. În plus, elementele de construcţie din lemn, care au o greutate proprie relativ redusă, sunt capabile să suporte încărcări mari. Pereţii din lemn sunt astfel mai subţiri – aducând astfel un câştig semnificativ de suprafaţă utilă în spaţiile interioare la mansarda din lemn.

Mansarda din lemn AIA Proiect

Mansarda din lemn AIA Proiect

Un alt avantaj îl reprezintă timpul mai scurt de execuţie, poate fi realizată în două, maxim trei luni,economia de materiale şi manoperă aducând şi o economie de timp. În plus, impactul asupra climei cand vorbim de mansarda din lemn este unul pozitiv. Lemnul absoarbe CO2 dăunător din atmosferă şi îl stochează sub formă de carbon. După utilizare, lemnul poate fi reciclat termic şi transformat în energie. În condiţiile unei utilizări responsabile a resurselor, această materie primă regenerabilă va fi mereu disponibilă în imediata noastră apropiere.

Dezavantajele mansardei din lemn

Desigur există şi dezavantaje atunci când vorbim despre mansarda din lemn. Indiferent de tipul de lemn utilizat, acesta necesită întreţinere în timp, care este migăloasă şi presupune costuri suplimentare. De asemenea trebuie protejat periodic impotriva insectelor şi a dăunătorilor. În lipsa unei termoizolări corespunzătoare pot apărea punţi termice care vor scădea cu mult proprietăţile izolatoare ale lemnului, astfel că este important să se acorde atenţie specială acestui aspect încă de la început.

Un alt dezavantaj intalnit la mansarda din lemn este riscul ridicat la incendiu, lemnul trebuie ignifugat şi menţinut în permanenţă la un grad ridicat de protecţie împotriva focului pentru securitate la incendiu. De cealaltă parte, lemnul poate suferi, de asemenea, din cauza expunerii prelungite la umiditate. Din această cauză elementele structurale de lemn precum şi placările de exterior trebuiesc protejate în mod eficient. Totodată lemnul prezintă un grad scăzut de izolare fonică, ceea ce poate fi un inconvenient dacă nu se optează pentru un sistem de izolare fonică suplimentar.

Proiectul mansardei din lemn

Intr-un certificat de urbanism, pentru mansardarea unei cladiri existente veti gasi necesare mai multe avize de amplasament si acorduri. Realizarea si timpul de executie pentru mansarda din lemn poate prezenta atât avantaje cât şi dezavantaje în funcţie de tipul locuinţei, pentru a vedea ce se vi potriveşte sau detalii despre o mansarda din lemn contactati un birou de proiectare la 0722494447 sau detalii@aia-proiect.ro